Değerli Gazeteci-Yazar Adnan Gerger'le Okulumuz Konferans Salonunda Söyleşi

Değerli Gazeteci-Yazar Adnan Gerger'le Okulumuz Konferans Salonunda Söyleşi

Değerli Gazeteci ve Yazar Adnan Gerger'i okulumuzda ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Hacı Mahmut Yavuz Lisesi olarak böyle önemli bir yazarı ağırlayacağımız için çok heyecanlıyız.

 

12.05.2025 3

Şair ve yazar, gazeteci. 5 Mart 1958'de Diyarbakır'ın Hani ilçesinde, ailesinin yedi çocuğundan dördüncüsü olarak dünyaya geldi. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları Diyarbakır kent merkezinde geçti. Nüfus kütüğü de buraya aittir. Babası, ilkokul öğretmeni Kadri Gerger, annesi ev hanımı Necla Gerger’di. İlkokulu Diyarbakır'da, ortaokul ve lise öğrenimini babasının tayini nedeniyle gittikleri Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde başladığı yüksek öğrenimine, Ankara Üniversitesi DTCF Fransız Filolojisinde devam etti.

Onu edebiyata teşvik eden babası oldu. İlkokuldayken babası ona klasik kitapları özetleyerek anlattı. Öykü ve şiirlerini de bu yaşlardan itibaren yazmaya başladı. İlk şiirlerini de ortaokulda okurken Suruç'ta "Meşale" adlı yerel dergide yayımladı. Lisedeyse Kelebek (Hürriyet gazetesi eki) Gençlik Köşesi’nde değişik adlarla devamlı olarak mektupları yayımladı. "Yalnızlıktan Sesleniyorum" başlıklı mektubunun beğeni kazanması, yazarlık hayatında etkili oldu. Gazetecilik yaşamına DTCF’de okurken 1980 yılında Ankara'da, Hürriyet gazetesinde başladı. Gazeteciliğini daha sonra Milliyet, Sabah, Habertürk gazetelerinde ve HBB, Star TV, ATV, NTV televizyonlarında sürdürdü. Habertürk gazetesinin Ankara ekini çıkarttı ve burada köşe yazarlığı yaptı. Gazetecilik yaşamı boyunca sadece gazetecilik meslek örgütlerince haberlerine verilen ve kendisinin katıldığı yarışmalarda 50’ye yakın ödül kazandı. Bu ödüller arasında Sedat Simavi, Uğur Mumcu, Mahmut Tali Öngören, Musa Anter, Metin Göktepe, Yavuz Gökmen gibi birçok gazetecinin anısına verilen ödüller olmak üzere çok sayıda “Yılın Başarı Gazetecilik” ödülleriyle “Fotoğraf” ödülleri yer aldı.    Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak yedi yıl boyunca görev yaptı. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG) ile Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Edebiyat” ve “Gazetecilik” üzerine atölye çalışmalarında eğitmenlik yaptı. Gazetecilik ve yazarlık çalışmalarını aksattığı için öğretim görevliliğini ve atölye çalışmalarını bıraktı. Uluslararası Gazetecilik Federasyonu (FİJ), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde üyelik ve yöneticilik yaptı. Şiir, öykü ve makaleleri birçok dergide yayımlandı. Bir çok edebiyat dergisinin yayımlanmasında da etkin rol oynadı. 1990 yılında "Firar Öyküleri" adlı ilk öykü kitabı o dönemde en çok satan öykü kitabı unvanını aldı. 1991 yılında Kürtlerin varlığını araştırdığı demografik, etnografik ve folklorik yazdığı Dağların Ardı Kimin Yurdu kitabı nedeniyle Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı. Yürürlükteki Yalanlar adlı kitabında yer alan “Hayat Kadını” adlı öyküsü 2009 yılında Çağdaş Sahne tarafından sahneye kondu. Evli ve Ceren isminde bir kızı vardır. Dağların Ardı Kimin Yurdu (1991; Aynı yıl (1991) Fransızca’ya çevrildi). Iraktı O Gece adlı öyküsü ile Aykırı Edebiyat dergisi tarafından verilen Yılın Öyküsü ödülünü, ilk romanı Faili Meçhul Öfke (2010) ile roman dalında Yunus Nadi Armağanını aldı.

Eserlerinde  özenli dil kullanımı nedeniyle 2018 yılında Dil Derneği'nce Onur Ödülü verildi.

  ESERLERİ:

Öykü: Firar Öyküleri (1990,1991, 2012, Geliştirilmiş ve değiştirilmiş yeni baskı 2018),

Yürürlükteki Yalanlar (2004), 12 Eylül Sürgünleri (Belgesel- Öykü, 2004), Ankara Öyküleri (2015).

 

Araştırma:Dağların Ardı Kimin Yurdu (1991), Seni Anlatabilmek Eskişehir (1991), Uğur Mumcu'yu Kim Öldürdü? (2011).

 

Şiir:Çürüyen Ü (2001).

 

Roman: Faili Meçhul Öfke (2010, 2011, 2019), Bir Adı Cehennem (2012), Yüzsüz Hayat (2014), Ses ve Sus (2018).